Sahne Perdeleri

Sahne perdesi, mekana sağladığı estetik bütünlüğün yanı sıra işlevselliği ile de etkilidir.

Sahne Perdesi Nasıl Yapılır?
Sahne perdesi, 2 ila 18 metre arasında olan ve sahneye göre değişiklik gösterebilen ve sahnenin kullanım amacına da uygun olarak yapılır. Sahne perdesi nasıl yapılır sorusunun cevabı da bu şekilde basit ve kolay anlaşılırıdır.

Sahne Perdesi Kumaşı
Genellikle %100 büzgülü Sahne Perdesi Kumaşı akustik özellikleri itibariyle kadife olarak tercih edilmektedir. Sahne perdesi kumaşı ise DİN 4102 B1 alev almazlık normuna uygun olarak üretilir. Çok çeşitli renk seçeneğine sahip olan sahne perdeleri, birbirinden farklı kumaş çeşitleriyle de birçok kombinasyonu içinde barındırmaktadır.

Sahne Perdesinde Olması Gereken Özellikler
Sahne perdesi ile gerçekleştirilmek istenen amaçlar olduğu için bazı formel ve maddi özellikleri mevcuttur. Bunlar arasında şu özellikler gösterilebilir; ışığı geçirmeyen ve sesleri fazla iletmeyen bir kumaş türü seçilmelidir. Çünkü seyirciler sahnenin arkasını görmemeli ve oyuncuların sesleri sahnenin diğer tarafındaki seyirciler tarafından işitilmemelidir. Sahnenin tamamını kaplayacak şekilde büyük hacimli olmalıdır. Sahne perdesi kumaşı fazla da ince ve hafif olmamalıdır, çünkü ince ve hafif bir perde ufak bir rüzgarda bile havalanıp sahne düzenini ve ambiyansı bozabilmektedir. Normal bir kalınlığa sahip olmalıdır. Renk olarak herhangi sınırlama söz konusu değildir fakat genelde parlak ve ilgi çekici renkler tercih edilmektedirler. Sahne perdesi, seyircinin doğrudan karşısına çıktığı için perde seçimine özen gösterilmeli ve teknik olarak da bir aksaklık yaşanmaması amacıyla da gerekli bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Sahne Perdesi Sistemleri
Sahne Perdesi Sistemleri kendi aralarında, manuel sahne perdesi ve motorlu sahne perdesi olmak üzere çalışma sistemlerine göre ikiye ayrılmaktadır.
Sahne perdesini elle kontrol etmek zor olduğundan dolayı günümüzde motorlu sistemler ağırlıklı olarak kullanılır.

Motorlu sahne perdesii uzaktan bir kumanda vasıtasıyla ya da sahne kenarında bulunan bir tuş yardımıyla perdenin asılı olduğu ray üzerinde hareket ettirilerek kullanılmaya olanak sağlar. Bu hareket, sağa-sola ya da aşağı-yukarı olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir.
Sahne perde motoru, kaliteli olarak seçilmeli ve gerekli bakımları yapılmalıdır.

Sahne Perdesi Modelleri Fiyatları
Büyüklüğe, türe ve kumaşın kalitesine göre Sahne Perdesi Modelleri Fiyatları değişiklik gösterebilir.
Uzaktan Kumandalı Sahne Perdesi Fiyatları
Fiyatlar manuel sistemlerden daha pahalı olmaktadır. Çünkü uzaktan kumandalı sahne perdelerinde motorlu sistemler kullanılmaktadır. Bu da Uzaktan Kumandalı Sahne Perdesi Fiyatları hakkında pahalılığın sebebini net olarak açıklamaktadır. Bu sebeple Sahne Perdesi Fiyatları kullanıma, özelliğe ve teknik yapısına göre değişmektedir.

Sahne Perdesi Kullanım Alanları
Sahne perdesi kullanım alanları sinema salonları, tiyatro salonları, seminer salonları, devlet okulları, özel kolejler,konferans salonu ve benzeri salonları bulunan işletmelerdir.


Kulis Perdesi ve Mekanik Sistemleri
Kulis perdesinin amacı sahnenin sağ ve sol yanını birbirine paralel şekilde hem dekor görünümü oluşturmak hem sanatçının sahneye birkaç noktadan çıkışını sağlamaktır. Sahne sıralarını beklerken oyuncuları, dekorları ve yardımcı unsurları izleyicilerden gizlemeye yarayan, sahnenin her iki yanında açılı bir şekilde bulunan yaklaşık 1.5 m. eninde sofitadan sahne zeminine sarkıtılmış perde sistemidir. Sofitalara bağlı makaralar yardımıyla ve sahne içindeki sofita altında bulunan kedi yollarındaki yarı otomatik mekanizmaları aracılığıyla yukarı aşağı hareketini çelik halatlar yardımıyla yapan bir sistemdir. Kulis perdesinin amacı sahnenin sağ ve sol yanını birbirine paralel şekilde hem dekor görünümü oluşturmak hem sanatçının sahneye birkaç noktadan çıkışını sağlamaktır.

Test

Form Gönderimi

Tamam